ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Mi is az a N.O.T.E.S.(Natural orifice transluminal endoscopic surgery)?

Szülőkategória: KONGRESSZUSOK
10. 03. 14
Módosítás: 01 december 2016
Készült: 14 március 2010

Tari Krisztina, Lukovich Péter dr.

Semmelweis Egyetem, ÁOK, I. sz. Sebészeti Klinika

A flexibilis endoszkópia egy a XXI. Században átlépte az üreges szervek falát, és a hasüregi szervek diagnosztikáját terápiáját vette célba: megjelentek az első közlemények a természetes szájadékokon keresztüli endoscopos sebészetről (NOTES: Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery).

A módszer lényege, hogy a természetes testnyílásokon keresztül (gyomor, hüvely, végbél, húgyhólyag) közelítik meg a hasüregi szerveket, a hasfal megnyitása nélkül. A technika előnye lehet a hagyományos vagy laparoscopos műtéti megoldással szemben, hogy csökkenthető a beteget ért műtéti megterhelés, kisebb a postoperativ fájdalom, nem alakulhat ki utána sérv, illetve adhézió. Lerövidül a gyógyulási idő, s nem elhanyagolandó a kozmetikai eredmény sem. A világon számos országban folynak ez irányban állatkísérletek, és már több külföldi kutató csoport beszámolt az emberen elvégzett transluminalis műtétekről is.

Hazánkban 2005-óta folynak ezirányú kísérletek a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika kísérleti laboratóriumában, és már beszámolhatunk elvégzett állatkísérletekről is.

Az új módszer számos megoldásra váró kérdést vet fel: hogyan oldható meg biztonságosan a viscerotómia zárása, hogyan csökkenthető az infekció kockázata, létrehozható-e a megfelelő trianguláció, melyik az ideális behatolási kapu? Az általunk végzett kísérletek, illetve az így szerzett tapasztalatainkon keresztül a módszer invasiv beavatkozások között elfoglalt aktuális helyének bemutatása a célunk.