ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Betegbarát kolonoszkópia; mit tehet az asszisztens?!

Tari Krisztina

Semmelweis Egyetem I. sz Sebészeti Klinika, Budapest


A vastagbél-tükrözés, más néven kolonoszkópia, egy kellemetlen, fájdalmas vizsgálat, amely még ma is ködös misztikumként él a betegek szemében.

Szükségszerűsége mégis abban rejlik, hogy jelenleg ez a legalkalmasabb módszer a vastagbél diagnosztikus és terápiás vizsgálatára.

Ideális esetben altatásban történik a beavatkozás, azonban sok helyen a körülmények, a megoldatlan szervezés ezt nem teszik lehetővé. Emellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül az altatás lehetséges szövődményeinek a kockázatát sem.

A kellemetlenséget tovább fokozza, hogy a bél megfelelő kitisztításához a vizsgálat előtt hashajtózni, illetve több napon keresztül diétázni kell, ami gyakorlatilag csak folyadékbevitelből áll.

Mi asszisztensek az orvos kollégákkal együtt, vajon tudunk-e tenni valamit, hogy a többnapos előkészület, illetve a vizsgálat elviselhetőbb legyen? Ha igen, akkor mit tehetünk?

A kíméletes eszközvezetéssel, a kevés levegővel törtnő felfújással, a vizsgálat alatt a beteg testhelyzetének változtatásával, -forgatásával, a hurok képződés megakadályozása miatt a vastagbél jellegzetes pontjainak a nyomással történő megtartásával, a bőséges csúsztató-gél használatával, és a vizsgálat alatti kommunikáció mind-mind segíthet abban, hogy csökkentsük a fájdalmat, kellemetlenséget és a megterhelést a kolonoszkópia alatt.

A kíméletes, egyénileg dozírozható, jobban tolerálható hashajtók alkalmazása, illetve a salakanyag-mentes klinikai tápszereknek az előkészítő étrendbe történő beiktatása szintén csökkentheti az előkészületi napok kellemetlenségeit, különösképp a gyenge rossz általános állapotú, nagy kockázatú betegeknél, akikre mindez így, kisebb megterhelést jelent. Az előadásban ezeket a módszereket ismertetjük.