ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Intraluminalis endoscopos invasiv beavatkozások: a polypectomiától az endoscopos submucosus dissectióig (ESD)

Szülőkategória: KONGRESSZUSOK
10. 03. 14
Módosítás: 01 december 2016
Készült: 14 március 2010

Tari Krisztina

1 Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika, Endoszkópos Labor, Budapest

"Krónikus gasztroenterológiai betegségek diagnosztikája, és terápiás lehetőségek gyermekkorban Szeged 2008. május 31 "

 

A Bevezetés: A flexibilis endoscopia történetében az első invasiv beavatkozás a polypectomia volt, amely napjainkra gyakorlatilag rutin eljárássá vált, háttérbe szorítva a műtéti polyp eltávolítást. A polypectomiás hurok mérete és a béllumen átmérője miatt a 3-4 cm-nél nagyobb polypok eltávolítása csak több darabban, úgynevezett piecemeal technikával lehetséges.

Módszer: A polypectomia technikáját továbbfejlesztve alakult ki az endoscopos mucosectomia módszere, amely a széles alapú, sessilis adenomák, dysplasiak és a korai rákoknál is alkalmazható. A mucosectomia új lehetőséget jelentett a 2 cm-nél kisebb, submucosa rétegét nem meghaladó malignus elváltozások endoscopos kezelésében. A várakozásokkal ellentétben azonban a daganatok terápiájában nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert sem az oldalirányú, sem a mélységi resectiós felszínek nem voltak onkológiai szempontból biztonságosnak. A 2 cm nagyobb elváltozások pedig ebben az esetben is csak több darabban voltak resecálhatók.

A radicalitás fokozásának igénye, és új eszközök megjelenése tette lehetővé az endoscopos submucosus dissectio (ESD) technikájának kifejlesztését, ami ma az intraluminalis endoscopos beavatkozások legújabb formája. Ez megoldást jelent a 2 cm-nél nagyobb mucosa elváltozások ép széli résszel, egy darabban történő eltávolítására, csökkentve a recidívák kialakulásának az esélyét.

Következtetés: Az új eszközök használata, technikai bonyolultsága új kihívást jelent, jobb szakmai és gyakorlati felkészülést kíván meg az endoszkópos asszisztensektől is. Előadásunkban az intraluminalis invasiv beavatkozások fent említett formáit, technikai kérdéseit mutatjuk be saját tapasztalataink alapján