ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Lehetőségek az endoszkópos asszisztensek gyakorlati és elméleti oktatásában

Tari K.,1, Lukovich P.,1, Jónás A.,1, Berényi B.,2, Benkő P.,1, Szabó K.,2, Dudás I.,3, Vanca T.,2, Pálházi P.,2, Kupcsulik S.,1, Váradi G.,4, Gerő D.,2, Zsirka A.,1, Kupcsulik P.,1,

Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika, Budapest 1, Semmelweis Egyetem, ÁOK, Budapest 2, Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest 3, Jávorszky Ödön Kórház, Vác 4,

 

Bevezetés: Hazánkban az endoszkópos gyakorlati ismeretek elsajátítása sem az orvosok, sem az asszisztensek képzésében nem megoldott. Igaz ugyan, hogy egyre több kongresszuson és továbbképzésen van lehetőség "hands on training" formájában különböző modelleken gyakorolni az endoszkópos beavatkozásokat, de mindez csak alkalomszerű.

Az ideális modellel szembeni elvárás, hogy az emberi szervezet természetes anatómiai -, élettani állapotát a lehető legjobban megközelítse, egyszerűen elkészíthető -, átalakítható-, olcsó-, és könnyen hozzáférhető legyen.

A gyakorlásra használt műanyag mulázsok messze elmaradnak a szervezetet hűen tükröző ideális állapottól, míg az élő állatokon történő gyakorlás etikailag korlátozott és drága. A cadaveren történő gyakorlás etikailag szintén megkérdőjelezhető és bár egyre jobb számítógépes szimulációs programok léteznek, ezek meglehetősen drágák és távol állnak az emberi szervezet konzisztenciájától.

Módszer: Kutatócsoportunkkal az utóbbi 5 évben új flexibilis endoszkópos technikák begyakorlásához (endoscopos submucosus dissectio), illetve új technikák kidolgozásához az I. sz. Sebészeti Klinikán bioszintetikus modelleket alkalmaztunk. A sertés gastrointestinalis rendszer megfelelő részeit felhasználva, valódi anatómiai viszonyok, illetve konzisztencia, látvány érhető el, különböző átalakításokkal a pathológiás helyzetet is modellezni tudtuk. ?

Eredmények: Az ideális modell kritériumainak megfelel - a kísérleteinknél - az általunk használt bioszintetikus modell bevált, egyszerű intraluminalis beavatkozásoktól a kísérletes módszerekig (pl. mágneses anastomosis készítése, NOTES műtétek) alkalmazható volt.

Következtetés: A bioszintetikus modellen való gyakorlás nem csak a gasztroenterológus orvosok, de az endoszkópos asszisztensek gyakorlati képzésében is szerepet játszhat. Az előadásban saját tapasztalataink mellett a világban folyó oktatási módszereket is bemutatjuk.